Robiąc domowe produkty z nabiału, mamy pewność, że nie znajdą się w nich szkodliwe substancje. Lekarze zalecają, aby każdego dnia spożywać porcję jogurtu naturalnego, który jest dobrze przyswajalny przez nasz organizm.

Jogurty z żywymi kulturami bakterii

żywe kultury bakterii do jogurtówJeżeli mamy w domu małe dzieci, to szczególnie ważne jest ich właściwe odżywianie. Najlepiej żeby spożywały same naturalne produkty wolne od cukrów i soli. Dla maluchów ważna jest odpowiednia porcja wapnia, gdyż intensywnie rosną, a najlepszym jego źródłem jest mleko i przetwory z niego wykonane. Kupując sklepowe produkty, musimy uważnie czytać etykiety, gdyż często do jogurtów jest dodawany cukier i mleko w proszku, które nie są wskazane dla dzieci. Możemy je też samodzielnie wykonać w domu, ponieważ nie ma w tym nic trudnego. Żywe kultury bakterii do jogurtów kupimy w sklepach z ekologiczną żywnością, w aptece, albo w sklepach internetowych. Bakterie są konieczne w produkcji jogurtu, ponieważ powodują proces fermentacji. Jogurty są potrzebne naszemu organizmowi, gdyż dostarczają niezbędnych wartości odżywczych, chronią ściany naszego żołądka w trakcie terapii antybiotykowej, oraz są naturalnymi probiotykami, które wspomagają nasz organizm w walce z wirusami i bakteriami. Do jego produkcji jest nam potrzebne tłuste, pasteryzowane mleko, oraz saszetka z żywymi kulturami bakterii. Oba składniki mieszamy i odkładamy w ciepłe miejsce, w którym panuje stała temperatura na poziomie około czterdziestu stopi Celsjusza, gdyż w takiej najszybciej się namnażają bakterie.

Jeżeli mamy chęć i zależy nam na naszym zdrowiu, to najlepiej jest samodzielnie wykonywać jogurty. Kupując w sklepie jogurt zapłacimy za niego około dwóch złotych, a robiąc go samodzielnie w domu, za porcję wyjdzie nam około siedemdziesięciu groszy.